01 mars 2012

Asien; kyckling satay, en specialitet älskad av alla

Vi avslutar resan genom Asien med en välkänd rätt, som tyvärr oftast bara ses på restaurangen. Men nu är det dags att servera klassikern i ditt eget kök!


 4 portioner

Ingredienser:

500 g kyckling


Marinad:
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl kinesisk soja
2 tsk brun farinsocker


Jordnötssås:
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 krm mald koriander
3/4 tsk sambal oelek
1 tsk råsocker
4 dl vatten
2 dl salta jordnötter
1 chilifrukt
1 lime
Salt


Sallad:
½
st gurka
1 st chilifrukt
1 st rödlök
1 bunt koriander
2 dl risvinäger
1 msk socker
Salt

Anvisningar:

Lägg 15 st träspätt i blöt i ca. 30 minuter.

Marinaden:
Skär kycklingfiléerna i avlånga bitar.
Hacka lök och pressa vitlök.
Blanda lökarna, soja och socker i en skål.
Lägg i kycklingen och rör om väl.
Täck över och ställ in i kylskåp minst 1 timme


Jordnötssåsen:
Fräs pressad vitlök i olja, tillsätt ingefära och koriander.
Tillsätt sambal oelek, socker och vatten, koka sakta ca 10 minuter.
Tillsätt finhackade jordnötter och chilin.
Koka upp såsen.
Smaksätt med pressad limejuice och salt.

Trä på en kycklingbit på varje träspätt.
Grilla spätten i ugnen på 175˚C i 15 minuter.

Salladen:
Skala och kärna ur gurkan. Skär den i mindre bitar.
Skala och klyfta rödlöken.
Skär chilin fint.
Strimla koriandern.
Blanda ihop alla ingredienserna.

Servera med ris, som du kokar enligt anvisningen på förpackningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar