Vi avslutar resan genom Asien med en välkänd rätt, som tyvärr oftast bara ses på restaurangen. Men nu är det dags att servera klassikern i ditt eget kök!
4 portioner
Ingredienser:
500 g kyckling
Marinad:
2 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
1 dl kinesisk soja
2 tsk brun farinsocker
Jordnötssås:
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
1 krm mald koriander
3/4 tsk sambal oelek
1 tsk råsocker
4 dl vatten
2 dl salta jordnötter
1 chilifrukt
1 lime
Salt
Sallad:
½ st gurka
1 st chilifrukt
1 st rödlök
1 bunt koriander
2 dl risvinäger
1 msk socker
Salt
Anvisningar:
Lägg 15 st träspätt i blöt i ca. 30 minuter.
Marinaden:
Skär kycklingfiléerna i avlånga bitar.
Hacka lök och pressa vitlök.
Blanda lökarna, soja och socker i en skål.
Lägg i kycklingen och rör om väl.
Täck över och ställ in i kylskåp minst 1 timme
Jordnötssåsen:
Fräs pressad vitlök i olja, tillsätt ingefära och koriander.
Tillsätt sambal oelek, socker och vatten, koka sakta ca 10 minuter.
Tillsätt finhackade jordnötter och chilin.
Koka upp såsen.
Smaksätt med pressad limejuice och salt.
Trä på en kycklingbit på varje träspätt.
Grilla spätten i ugnen på 175˚C i 15 minuter.
Salladen:
Skala och kärna ur gurkan. Skär den i mindre bitar.
Skala och klyfta rödlöken.
Skär chilin fint.
Strimla koriandern.
Blanda ihop alla ingredienserna.
Servera med ris, som du kokar enligt anvisningen på förpackningen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar