11 mars 2012

Europa; en tidlös rätt från nord

Vi avslutar resan genom Europa med ett stopp i vårt hemland, Sverige! En klassisk viltfärsbiff blir din nya favorit.















4 portioner

Ingredienser:

500 gram älgfärs
1½ dl vispgrädde
1 kapsyl konjak
2 dl viltfond
1/2 dl ströbröd
1 riven gul lök
1 tsk timjan
2 ägg
1 msk mjöl
Smör till stekning
Salt
Peppar
1/2 dl hackad bladpersilja
6 st enbär
10 st potatisar
Olja
2 msk rosmarin
Salt
Peppar
 
Tranbärssåsen:
200 g tranbär
1 dl madeira
1 dl vatten
1 st köttbuljong
1 msk råsocker
1,5 msk maizena

Gräddsåsen:
2 schalottenlökar
3 dl vispgrädde
1 msk vetemjöl
1 st köttbuljong
1 msk smör
Enbär
Salt
Svartpeppar

Anvisningar:

Börja med att skala och skära potatisen i klyftor.
Lägg dem sedan i en rymlig form, tillsammans med olja.
Krydda med salt, peppar och rosmarin.
Stek i ugnen på 200 grader i ca. 40 minuter.

Blanda grädde och ströbröd och låt svälla några minuter.
Skala och riv löken. Fräs i smör några minuter.
Blanda ner färsen i en stor skål. Tillsätt stekt lök, gräddblandningen, ägg, viltfond, konjak, mjöl och kryddor. Rör om försiktigt.
Vänd ner enbären i färsblandningen.
Salta och peppra.
Forma färsen till biffar.
Stek biffarna i smör på medelvärme, 2-3 minuter per sida.














Tranbärssåsen:
Lägg tranbären i en kastrull och värm dem på spisen.
Häll sedan ner alla ingredienserna en efter en.
Koka tills det tjocknat.

Gräddsåsen:
Finhacka lökarna och stek dem mjuka i smöret.
Häll sedan ner resten utav ingredienserna.
Sjud såsen och smaka av.

Servera gärna med sockerärtor!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar