21 mars 2012

Oceanien (Australien); inte känguru, men tonfisk i all ära

Det näst sista stoppet på världskartan har kommit! Vi har anlänt till Australien. Egentligen borde jag ju publicera ett inlägg med recept på känguru, men eftersom jag inte funnit någon butik som säljer kängurukött, så får jag rikta in mig på de näst vanligaste recepten som återfinns där. Enjoy!














4 portioner

Ingredienser:

400 g tonfiskfilé
3 msk svarta sesamfrön
3 msk vita sesamfrön
1 msk sesamolja
Salt
Peppar

Marinad:
1 dl soja
2 st lime (skal och juice)
3 st vitlöksklyftor
2 msk honung
1 msk sesamolja
1 msk färsk koriander

Smashed potatoe:
8 st stora potatisar
Olivolja
Smör
Timjan
Rosmarin
Salt
Peppar

Färsk sparris

Anvisningar:

Tonfisken:
Ta fram en form med höga kanter.
Häll i soja, rivet skal och juice från lime.
Pressa ner vitlöken och häll sedan i honung, sesamolja och koriander.
Rör om ordentligt.

Skär upp tonfisken i 4 lika stora biffar.
Lägg dem i marinaden och se till att alla biffar är täckta.
Låt stå i kylskåp 30-60 minuter.
Ta sedan ut den och låt stå i rumstemperatur i ytterligare 20 minuter.

Ta upp filéerna och torka dem med hushållpapper.
Häll sesamfrön, salt och peppar över en skärbräda.
Tryck tonfisken mot fröna så att de fastnar, på båda sidorna.
Gör om proceduren med alla filéerna.

Hetta upp en stekpanna med sesamolja.
Stek en filé i taget i ungefär 2 minuter på varje sida (beror på tjockleken på fisken).
Tonfisk blir lätt torrt om man steker den för länge.














Potatisen:
Sätt ugnen på 200 grader.
Koka först potatisen, med skal på, tills den är genomkokt.
Lägg sedan potatisen på en plåt med olja.
Sätt på dig en grytvante och tryck till potatisen, så att den blir 2x sin storlek.
Lägg på en klick smör och krydda med timjan, rosmarin, salt och peppar.
Sätt in i ugnen i ca. 20 minuter.










Servera med färsk, kokt sparris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar