Om man frågar en Australiensare vilken råvara som förekommer mest hos dem, så svarar med säkerhet minst 50% "lamm". Här följer ett utsökt recept på just lamm, och inte undra på att halva befolkningen har detta som sin favorit!
1½ kg lammstek
2 msk olivolja
5 vitlöksklyftor
Några kvistar färsk rosmarin (även torkad går bra)
Salt
Peppar
Potatis:
9 st stora potatisar
Olivolja
Salt & peppar
2 dl cremé fraiché
2 dl riven ost (ex. fårost el. lagrad herrgård)
2 st färska lökar
Vitlökssmör:
2 dl smör
3 stora vitlöksklyftor
1 tsk salt
Anvisning:
Sätt ugnen på 200°C.
Gnid in steken med olivolja och vitlök.
Skala och skär vitlöksklyftor i smala strimlor.
Stick med en vass kniv i steken här och där och peta in vitlöksbitarna.
Gnid sedan in lammsteken med salt, peppar och rosmarin.
Sätt in lammsteken mitt i ugnen i ca 1½ timme.
Om du använder stektermometer ska innertemperaturen visa 65-70°C beroende på om du vill ha den rosa eller genomstekt.
Tvätta potatisen, lägg dem i en form med olja i botten.
Salta och peppra.
Baka i ugnen, 40 - 60 minuter, på 200 grader.
Blanda ost, cremé fraiché och lök i en bunke.
Ta ut potatisen ur ugnen och skär den i halvor.
Gröp ur en del utav potatisen och lägg även det i bunken (Obs. Behåll skalen på plåten).
Mixa med stavmixer, elvisp eller gaffel.
Lägg tillbaka röran i potatisskalen.
Gratinera 10 minuter i 225 grader.
Ta ut köttet ur ugnen, linda in det i smörpapper och låt det ligga och vila ca 30 minuter före servering.
Spara på skyn, den är god att ha till serveringen.
Blanda ihop smör, salt och vitlök, så har du ett enkelt vitlökssmör färdigt.
Servera med tomatsallad, det passar utmärkt till lammstek!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar